Food, travel & stories of my life

Een lesje voorraadbeheer: het wc-papier

Wie les framboises al wat langer volgt, kan het zich misschien nog herinneren: die keer dat ik met maar liefst 48 rollen wc-papier op de fiets mee naar huis nam. Dat was tijdens de Hamsterweken (juist, die van de Albert Heijn, ook wel Appie) van vorig jaar januari. Even ter herinnering een foto van mijn meterkast, waar al die rollen precies in pasten:

Goed, dat is knap vol, dat lijkt me duidelijk. Mijn ouders maken trouwens nog steeds grappen over die o zo handige plank die mijn vader in de meterkast heeft gemaakt. Over dat ik als ik hier wegga aan de volgende huurder kan vertellen dat die plank heel handig is om meer dan 50 rollen wc-papier op neer te zetten en zo. Oh well.

Deze week werd het aantal rollen toch wel schrikbarend klein. Toen ik maandag de kast opende, stond er nog precies één. Dat zag er een beetje zielig uit.

Ik woon maar in mijn eentje dus daar kan je best even mee vooruit, maar toch, het werd hoog tijd om wat meer in te slaan. Je weet maar nooit. Een beetje safety stock (dat is voorraad voor onvoorziene omstandigheden) kan geen kwaad. Tot mijn grote vreugde stond er deze week voor de allereerste Hamsterweek van 2012 weer zo’n mooie aanbieding in de Appie-folder. Maar liefst 40 rollen toiletpapier voor maar 9 euro, hoppa! Dus, wat deed ik maandagmiddag?

Mag ik trouwens even zeggen dat deze verpakking bijzonder onhandig was op de fiets? Die twee 24-rollen-verpakkingen van vorig jaar waren echt honderd keer makkelijker mee te nemen. Ook stond mijn kast vorig jaar wel wat voller, maar goed, toen had ik ook gewoon meer in huis. Hoe dan ook, ik kan weer even vooruit!

Nu is er nog maar één vraag: hoe lang duurt het voordat ik weer nieuw wc-papier moet kopen? Toiletpapier kopen is iets wat ik het liefst niet al te vaak doe, want ik fiets niet graag met zo’n enorm pak over straat. Dat slaat natuurlijk nergens op, ik bedoel, iedereen gebruikt wc-papier (dat hoop ik althans), maar toch. Niet relaxed. Ik heb even mijn nerdskills losgelaten op deze vraag. Here we go!

1. Ik kocht vorig jaar op 3 januari 48 rollen wc-papier. Bijna precies een jaar geleden dus! Daarnaast had ik er nog een stuk of 7 liggen, dus komen we op een totaal van 55 rollen toiletpapier.

2. In principe zijn er 52 weken voorbij, maar ik was niet al die weken in Tilburg. Dat waren maar ongeveer 40 weken.

3. Dat betekent dat ik per week gemiddeld 55/40 = 1.375 rollen toiletpapier verbruik. De ene week natuurlijk meer dan de andere, bijvoorbeeld als ik vaak mensen te eten krijg, maar goed, het is niet voor niks een gemiddelde.

4. Op dit moment staan er 41 rollen toiletpapier in mijn meterkast.

5. Dat houdt in dat ik 41/1.375 = 29.8 oftewel bijna 30 weken vooruit kan met deze hoeveelheid!

6. En als ik dan even mijn agenda erbij pak, blijkt dat ik waarschijnlijk half september weer nieuw toiletpapier nodig heb. De weken dat ik waarschijnlijk niet in Tilburg ben, reken ik natuurlijk niet mee.

 

Niet slecht toch? Ik ben benieuwd of mijn voorspelling klopt!

Voor wie zich afvraagt of dit echt een goede aanbieding is: je betaalt per rol van dit toiletpapier nu 22,5 cent, tegenover 30,5 cent per rol voor Euroshopper 3-laags toiletpapier. Misschien is het 2-laags toiletpapier van Euroshopper nog iets goedkoper, maar zeg nou zelf, dat is toch geen wc-papier… Het is in ieder geval een mooie aanbieding en als je net zo’n hekel hebt aan rondfietsen met wc-papier als ik, dan moet je ‘m zeker niet laten schieten!3 thoughts on “Een lesje voorraadbeheer: het wc-papier”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *