Food, travel & stories of my life

Recept: Superlekkere pastasalade

Ik heb ‘m al eerder gemaakt en hij blijft fantastisch. Vanaf de eerste keer dat ik deze pastasalade maakte, vind ik ‘m helemaal geweldig. Het begon als een probeersel, zoals gewoonlijk. Ik deed maar wat, husselde alles een beetje door elkaar, nam een hap en… wauw! Deze pastasalade is heus niet alleen lekker in de zomer, hij kan eigenlijk altijd wel. Bovendien zitten er geen ingewikkelde ingrediënten in (fijn!) en is het ook helemaal niet moeilijk om ‘m te maken (dubbel fijn!). Vandaag laat ik stap voor stap zien hoe je deze pastasalade in elkaar zet. Let’s roll!

Dit is wat je nodig hebt. Indrukwekkend? Niet echt. Fijn? Dat wel, want heel veel heb je waarschijnlijk al in huis en de rest is heel goed te betalen. Hier is je boodschappenlijst voor één persoon. Eet je met meerdere mensen samen, dan neem je natuurlijk gewoon meer van alles!

 • 50-75 gram fusilli (Euroshopper is goed hoor!)
 • 1 kipbouillonblokje
 • 1 kipburger
 • 1/2 ui (of 1 kleine ui)
 • 1/2 zakje rucola (in een zakje zit 75 gram)
 • 1/2 bakje cherrytomaatjes (in een bakje zit 250 gram)
 • 1/2 bol mozzarella (again, Euroshopper mag gewoon bij mij!)
 • 2 el donkere basterdsuiker
 • 1 el olijfolie
 • 1 el wittewijnazijn
 • ongeveer 75ml water
 • 1 tl gedroogde basilicum
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 1 tl gedroogde rozemarijn
 • 1 tl gedroogde oregano
 • zout en peper

Zet alles alvast klaar op het aanrecht, dan hoef je niet meer te zoeken als je bezig bent. Haal ook alvast een groot, plat bord uit de kast. Of een ruime kom, dat kan ook. Het is maar net wat je fijn vindt!

Snijd de tomaatjes in tweeën…

…de mozzarella in kleine blokjes…

…en snipper de halve ui. Zo. Dat is maar vast gedaan. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vergeet niet het bouillonblokje in het water op te lossen voor je de pasta erin gooit.

Heb je nog wat pijnboompitten in huis, rooster ze dan in een droge koekenpan. Let wel even op dat je ze niet aan laat branden, want dan kun je ze weggooien. Goudbruin is goed, donkerbruin/zwart niet. Heb je geen pijnboompitten in huis, geen probleem hoor, je kan ze gerust weglaten!

Hou de pijnboompitten apart, verhit de olijfolie in de pan en bak de kipburger volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik heb er wat peper over gemalen, want dat vind ik het net wat lekkerder maken.

Is je kipburger klaar, doe dan de ui in de pan. Schep het af en toe om tot de ui glazig is en zet dan het vuur wat lager. Doe de suiker en azijn in de pan en ga er nu vooral niet met je neus boven hangen, want het ruikt ontzettend zurig. Schep alles goed door elkaar en laat het op laag vuur een paar minuutjes karamelliseren.

Pak dat hele grote bord of die kom en leg de afgegoten pasta erop. Doe de rucola erbij en meng het een beetje door elkaar. Wel even oppassen, de pasta kan nog heet zijn en je wil natuurlijk niet je vingers branden.

Leg de tomaatjes erop, snijd de kipburger in stukjes en verdeel ook die over de salade. Dat ziet er al goed uit! Maar wacht, het wordt nog beter.

Weet je nog, die mozzarella? Die mag erbij.

De ui is inmiddels ook wel klaar. Schep die uit de pan, maar probeer zoveel mogelijk vocht in de pan te houden, want daar gaan we de dressing mee maken. Door de warme ui (en ook nog wel een beetje door de pasta en stukjes kipburger) wordt de mozzarella hier en daar zachter, leuk effect!

Blijven er nog wat stukjes ui achter in de pan, dan maakt dat helemaal niet uit. Schenk gewoon het water erin en strooi de kruiden erbij. Voeg ook wat zout toe en maal er flink wat peper over. Breng het aan de kook en laat ongeveer de helft van het vocht verdampen. Proef dan even of je er genoeg zout en peper bij hebt gedaan. Ja? Dan zijn we klaar!

Verdeel de warme dressing over de salade en kijk eens naar wat voor lekkers je hebt gemaakt. Had je pijnboompitten geroosterd, strooi ze er dan overheen. Aan tafel!

Ook als je alleen eet, mag je best wel helemaal voor jezelf de tafel dekken en wat kaarsjes aansteken. Gewoon doen, een beetje sfeer bij je eten doet altijd wonderen!

Eet smakelijk!

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *