Food, travel & stories of my life

Recept: Kokos-kipcurry

Vandaag doe ik iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Ik heb een recept voor jullie dat ik eigenlijk zo ongeveer zelf in elkaar heb gesleuteld. Het is dus niet echt ergens op gebaseerd ofzo – ja, okee, op een stuk of 10 verschillende recepten overal en nergens vandaan misschien – en de eerste keer dat ik het maakte, was het best spannend of het überhaupt iets eetbaars zou worden. Gelukkig voor mij hoefde ik geen friet te halen, want het was heerlijk! Laatst maakte ik het voor een tweede keer met studiegenoten (die inmiddels natuurlijk gewoon vrienden en vriendinnen zijn geworden) en toen heb ik mijn camera erbij gepakt. Let’s roll! 

Wat eten we vandaag? Curry! Curry is eigenlijk gewoon een woord voor “een Aziatisch gerecht met een kruidige saus”. De ene curry is de andere niet, logisch, want Azië is groot. Deze curry lijkt qua kruiden op iets uit Maleisië of Thailand, maar omdat ik nu eenmaal Nederlands ben, is het dat ook weer niet helemaal.

Je ziet de enorme hoeveelheid eten en kruiden op mijn kleine aanrechtje staan en de moed zakt je in de schoenen. Nergens voor nodig! Dit is namelijk supersimpel, want anders zou ik het ook niet kunnen. Ik lijk misschien handig, maar ook ik kan maar beter een schort om doen als ik iets met rode saus maak. Niet twijfelen dus, gewoon doen!

De boodschappenlijst voor 4 personen:

 • ongeveer 700 gram kipfilet
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 uien
 • 2 el olijfolie
 • 3 tl cayennepeper
 • 3 tl hot curry poeder
 • 1 1/2 tl gemalen komijnzaad
 • 1 bakje verse koriander + 1 el gedroogde koriander
 • 1 limoen + 1 extra limoen per 4 personen
 • 2 gedroogde chilipepers
 • 2 pakjes kokosmelk (200 ml)
 • 200 ml water
 • 1 el maïzena + 1 el koud water
 • 1 kilo sperziebonen
 • ongeveer 400 gram witte rijst
 • 1 bouillonblokje (kip)
 • zout en peper naar smaak
Op de foto zie je ook nog tomaten, maar die waren verdwaald. Vergeet voor het gemak maar gewoon dat die erop staan.
Tip: ga je naar de Albert Heijn, maak dan met de appie-app alvast je route door de supermarkt om te voorkomen dat je net zoals ik twintig rondjes loopt voor je alles bij elkaar hebt!

Goed. Heb je al die boodschappen mee naar huis gesleept, wat te drinken voor jezelf gepakt en even je handen gewassen, dan kunnen we beginnen!

Doe jezelf een plezier en pak een mes dat goed scherp is. Snijd daarmee de kipfilet in blokjes. Niet te klein, maar ook niet zo groot dat je meteen je mond vol kip hebt als je straks een stukje op wil eten. Heb je geen scherp mes, dan kun je de kip ook knippen. Wel eerst even je schaar goed afwassen, en na het knippen nog een keer! Oh, en was je handen ook even mee. Salmonella, brr.

Dacht je bij het zien van ‘2 teentjes knoflook‘ al okee laat maar, ik ga nog uit vanavond, dan moet je nu even goed opletten. Snijd de uiteinden van de teentjes af en snijd ze vervolgens in de lengte doormidden. Als je nu dat binnenste fliebertje eruit wipt, stink je straks niet de hele avond naar knoflook. Ik heb zelf echt een enorme hekel aan die knoflooklucht, dus geloof mij maar: dit werkt!

Snijd de knoflook vervolgens zo klein als je kunt en als je toch bezig bent, snipper dan ook even de uien. Een handige manier om dat te doen, vind je hier.

Verhit de olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur glazig. Dat wil zeggen: laat het liggen in de pan en roer af en toe tot de ui er een beetje glazig en troebel uitziet, zoals op de foto ongeveer.

De kip mag erbij! Schep de hele boel regelmatig goed om, zodat alle stukjes kip goed gaar worden.

Snijd de twee gedroogde chilipepers héél fijn, pak een klein bakje of schaaltje en meng ze daarin met de cayennepeper, het currypoeder en de gemalen komijn. Was meteen even je handen, want je wil niet dat je per ongeluk een restje chilipeper aan je vinger hebt als je straks een keer kriebel aan je oog hebt.

Als de kip bijna helemaal gaar is, gooi je de kruiden erbij en schep je ze er goed doorheen. De hele pan kleurt nu een beetje bruin door de kruiden, mooi zo! Laat de kip rustig verder garen en vergeet niet om af en toe alles goed om te scheppen.

Breek de lange steeltjes van de koriander (de blaadjes zijn veel lekkerder) en hak ze een beetje fijn.

Snijd één van de limoenen doormidden en de andere in partjes (die heb je nog niet nodig).

Maak de pakjes kokosmelk open. Ik knip altijd een stukje van één van de flapjes van de bovenkant af. Zo kan je het straks makkelijk in de pan schenken.

En dat is precies wat we gaan doen! Begin met anderhalf pakje kokosmelk en de 200 ml water. Knijp vervolgens die ene limoen boven de pan uit. Haal er zo veel mogelijk sap uit als je kan, dat is wel zo lekker! Pak ongeveer de helft van de koriander en doe dat in de pan. Ook de eetlepel gedroogde koriander mag erbij. Meng alles even goed door elkaar en laat het vanaf nu minimaal een half uur zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. In de tussentijd kan je mooi aan de slag met de rijst en de boontjes.

Snijd of breek de uiteindes van de sperzieboontjes, breek ze in stukken van zo’n 5 cm en was ze. En sperzieboontjes koken, dat kunnen we wel toch? Water in de pan en koken maar! Ze moeten ongeveer een kwartier koken. Gebruik je diepvriesboontjes, dan moet je even op de verpakking kijken en zelf uitrekenen wanneer je moet beginnen met koken.

Kook ook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je rijst wordt extra lekker als je een kipbouillonblokje in het water doet!

Zo’n vijf minuten voor alles klaar is, is het tijd om weer wat aandacht aan je curry te besteden. Allereerst moet je nu echt even met je neus boven de pan gaan hangen en daar de lucht inademen. Ruikt lekker, toch?

Meng 1 eetlepel maïzena met een eetlepel koud water, tot het een grappig wit papje is. Dit doe je bij de curry. Het zorgt ervoor dat de kokossaus wat meer gebonden wordt en niet meer zo overdreven waterig. Laat ‘m de laatste vijf minuten zonder deksel verder pruttelen, zodat het teveel aan vocht nog wat kan verdampen.

Vergeet ook niet om je curry even te proeven! Zelf heb ik alleen een klein beetje zout toegevoegd, extra peper vond ik niet echt nodig. De curry is sowieso pittig, maar check even of je het wel overleeft. Ren je na één klein hapje al gillend naar de kraan, dan moet je dat laatste halve pakje kokosmelk er ook even doorheen doen, dat helpt wel een beetje. Maar probeer je niet te veel aan te stellen – het hoort pittig te zijn! Mijn eerste gedachte bij het proeven was oh help, dit is misschien wel te pittig, maar dat bleek uiteindelijk met de rijst en sperzieboontjes wel mee te vallen. Hoe dan ook, trek je één hapje al niet, dan is het misschien wel een idee om dat laatste halve pakje kokosmelk toe te voegen. Ben je wel wat gewend qua pepers, dan kun je natuurlijk ook nog een fijngesneden chilipeper toevoegen.

Goed, je rijst en sperzieboontjes zullen nu wel klaar zijn. Tijd om aan tafel te gaan!

Deze foto is een beetje wazig, want er kwam een hoop stoom uit de pan. Hoe dan ook, vlak voor je gaat eten (en dan bedoel ik echt één minuut voor het op je bord ligt), moet je nog even de andere helft van de koriander in de pan doen en door de curry heen scheppen. Maakt het extra lekker!

Opscheppen maar!

Vergeet ook niet om iedereen een partje limoen te geven. Dat is lekker voor over de curry! Niet alleen voor de frisse smaak, maar ook voor als je het toch wel erg pittig vindt. Mijn studiegenoten en ik kwamen er trouwens achter dat je eraan ‘went’ dat het zo pittig is: de eerste drie happen smaken veel scherper dan de laatste drie. Heel apart!

Eet smakelijk!

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *