Food, travel & stories of my life

Recept: de beste zomerpizza

In de zomer is er niks beters dan een heerlijke zelfgemaakte pizza. Je leest het goed, zelfgemaakt. Homemade. Echt, dat is zoveel lekkerder dan zo’n ding dat je vanuit de diepvries zo in de oven schuift! Eén van mijn favoriete pizza’s in de zomer is een pizza met Italiaanse ham en rucola. Oh, en vergeet de kaas niet! Mozzarella of Parmezaanse kaas, van allebei word ik heel gelukkig. Vandaag maken we de versie met mozzarella!

 

Okee, let’s get started! Omdat ik toch een béétje lui ben aangelegd, gebruik ik een pak om pizzabodem mee te maken. Ik zou het graag helemaal zelf maken, maar altijd als ik dat bedenk, heb ik ergens niet genoeg van in huis of heb ik er even niet de tijd en zin voor. Nou ja, niks mis met een goed pak mix voor pizzabodem! Beter dan dat je zelf iets probeert en het compleet mislukt, toch?

Mix voor pizzabodem. Italiaans hè, let daar even op, dat is natuurlijk lekkerder! Oh en let even op als je maar voor één persoon pizza maakt (net als ik): dan heb je maar het halve pak nodig. Dan hoef je dus ook maar de helft van het water toe te voegen, dat is dus 125ml. Doe mij niet na: ik gooide er per ongeluk de volle hoeveelheid bij en vroeg me tien seconden lang af waarom het geheel er meer uitzag als pannenkoekenbeslag dan als pizzadeeg. Not good. Maar goed, waar waren we… Oh ja, de bodem

Volg gewoon braaf alle aanwijzingen op het pak tot je een mooie pizzabodem hebt uitgerold. Nu begint het echte werk!

Geen pizza zonder tomatensaus, dat mag duidelijk zijn. Voor deze pizza gebruik je niet de standaard saaie tomatensaus, want dat is maar saai en ongeïnspireerd. En dat terwijl er echt nog geen meter verderop in het schap bij de Appie een veel lekkerdere saus ligt. Ik zeg het één keer: koop Sugosaus. De kruidenvariant is fantastisch voor op je pizza! Bovendien is het supergoedkoop, dus eigenlijk heb je geen reden meer om het niet te doen. Behalve als je geen Albert Heijn in de buurt hebt. In dat geval hoop ik dat de dichtstbijzijnde supermarkt iets soortgelijks verkoopt. Een tomatensaus met kruiden is in ieder geval tien keer lekkerder dan een basic tomatensausje!

Als je braaf naar mij hebt geluisterd en 95 cent hebt uitgegeven aan deze heerlijke saus, is het tijd om ‘m op je pizzabodem te smeren. Zorg ervoor dat je wel een stukje vrij laat voor de rand van de pizza, anders loopt hij straks over in de oven en dat levert minder smakelijke taferelen op – en een hoop poetswerk waar je waarschijnlijk niet op zat te wachten. Verder moet je niet al te zuinig zijn met de saus. Het moet geen soep worden natuurlijk, maar je wil het wel proeven! Up next: de kaas.

De lekkerste mozzarella is natuurlijk het echte spul, namelijk buffelmozzarella. Dit is wel een stuk duurder dan de rest, dus heb je het er niet voor over, koop dan de iets goedkopere versie. Ik ben alleen niet zo’n enorme fan van Euroshoppermozzarella. Ik heb altijd het gevoel dat daar maar weinig smaak aan zit. Hoe dan ook, de mozzarella snijd je in dunne plakken en daarmee beleg je je pizza. Waarschijnlijk heb je niet alles nodig voor je pizza, tenzij je natuurlijk voor twee pizza’s bezig bent omdat je niet in je eentje eet.

Pak ook nog even je pepermolen erbij en ga even helemaal los boven je pizza. De mozzarella maakt de hele boel wat milder, dus je kunt wel wat pit gebruiken! Als je nog wat oregano en tijm hebt liggen, dan is dit het moment om dat over je pizza te strooien. En nu? Nou, nu ben je even klaar. De pizza moet nu namelijk in de oven, want de rest doe je er pas later op. Leg hem lekker warm in de oven en neem tijdelijk afscheid, tot ongeveer vijf minuten voor je bodem klaar is.

Jammie! Nog even wachten met opeten, want het wordt nog beter! In de laatste paar minuten dat de pizza in de oven zit, kun je beginnen met de voorbereidingen voor de geweldige finish van deze zomerpizza. Pak je prosciutto (of andere Italiaanse ham) erbij en haal de vetrandjes eraf. Zo. Nu mag je je goed voelen over jezelf, want je hebt je toch mooi weer wat vettige troep bespaard.

Prosciutto. Lekker. Goed. Je verdeelt die prosciutto dus gewoon lekker een beetje over je pizza, scheur het een beetje in stukjes en doe er wat leuks mee. Dan is het tijd voor groen, want groen is goed.

Rucola! De beste slasoort van allemaal als je het mij vraagt. Lekker scherp. Vriendje verdeelt al het eten in ‘groente’ en ‘vlees’. Onder vlees valt alles wat lekker is en groente is de rest. Voor sla levert dat een grappige situatie op: ijsbergsla is groente, maar rucola, dat is vlees! Mannen. Hoe dan ook, gooi een flinke berg rucola op je sla. Eventueel nog een beetje peper erover (zout heb je waarschijnlijk niet nodig, maar goed, als je bang bent dat het een beetje flauw wordt, kan je dat er natuurlijk over strooien). Eet smakelijk!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *